ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

01-06-2019

Cvekla, kraljica povrća

Visok krvni pritisak i visok nivo lošeg holesterola povećavaju rizik od nastanka srčanih bolesti. Čestom konzumacijom bilo kojeg vrsta povrća ćete pospješiti zdravlje srca i smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Nitrati, koje pronalazimo u cvekli, podstiču širenje krvnih sudova, čime se olakšava protok krvi, a stanice primaju više hranljivih materija.

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija soka od cvekle značajno smanjuje nivo krvnog pritiska, i to već nakon 24 sata.

Cvekla povećava nivo dobrog (HDL) holesterola koji se bori protiv lošeg (LDL) holesterola. Visok nivo lošeg holesterola u tijelu može da izazove oštećenja arterija i poveća rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Zdravlje digestivnog sistema

Cvekla je odličan izvor betaina, spoja koji je važan za održavanje zdravlja cjelokupnog digestivnog sistema.

Nizak nivo želudačne kiseline može stvarati probavne smetnje i smanji apsorpciju hranljivih materija, neophodnih za funkcionisanje svake ćelije u tijelu.

Betain povećava nivo želudačne kiseline i pospješuje varenje. Na taj način smanjuje nadutost, sprečava intoleranciju na hranu i kontroliše nivo gljivica i bakterija.

Zdravlje jetre

Istraživanja su pokazala da je cvekla odlična u detoksikaciji i pospješuje oslobađanje toksina iz tijela koji mogu uzrokovati različite bolesti.

Pektin, vrsta vlakana koje pronalazimo u cvekli, igra ključnu ulogu u oslobađanju toksina iz tijela, naročito teških metala.

Pektin takođe pospešuje funkciju jetre i pomaže cjelokupni proces detoksikacije i, za razliku od ostalih jedinjenja, ne uzrokuje ponovnu apsorpciju toksina.

Bolja izdržljivost

Istraživanja su pokazala da sok od cvekle može povećati aerobnu izdržljivost, što ju čini odličnom za osobe koje žele da povećaju nivo svoje kondicije.

Sok od cvekle takođe ublažava hroničan umor i umor kojeg osjećate poslije vježbanja, zbog čega je naročito dobra za osobe koje vježbaju u jutarnjim satima.

Za zdravo začeće

Cvekla je odličan izvor folne kiseline, koja smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi i urođenih bolesti kao što je spina bifida.

Ipak, stručnjaci ističu da trudnice i dojilje trebaju biti oprezne sa konzumacijom cvekle i soka od cvekle jer njena detoksikacijska svojstva mogu ugroziti zdravlje bebe.

Reklame