ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

14-08-2019

Čudesna borovnica

Istraživanja su pokazala da borovnice usporavaju proces starenja, pomažu u kontroli dijabetesa, povećavaju proizvodnju dopamina, hormona sreće, prirodni su aspirin, koji ublažava bol, razređuje krv i spriječava upale.

Borovnice rastu kao žbun, cvijetaju od maja do juna, a ukusni plodovi u vidu bobica sazrijevaju od jula do septembra. Ljekoviti su i plodovi i listovi. Listovi se beru pred sazrijevanje plodova i suše se na suvom mjestu i promaji. Zreli plodovi se beru u ljeto i suše na suncu. Plod je tamnoplavo-crna okrugla, sočna bobica prijatnog kiselkasto-slatkog ukusa, pomalo i gorkog. Kao lijek se koriste svježe i sušene bobice, sok od zrelih bobica, sirup i vino.

Eliksir mladosti i zdravlja

Evo šta sve borovnice sadrže:

• Plave i ljubičaste pigmente, koji podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju krhkost kapilara, neutralizuju slobodne radikale, spriječavaju razaranje kolagena, štite vodene i masne dijelove mozga od oštećenja. Naučnici smatraju da borovnice mogu da uspore proces gubitka pamćenja nastalog uslijed godina i pada motoričkih sposobnosti.

• Vitamine C, E, B2 i B3. Vitamin B3 pomaže rad digestivnog trakta, doprinosi zdravlju kože, nervnih ćelija, krvnih sudova i snižava štetan holesterol (LDL) i trigliceride, a povećava dobar holesterol (HDL).

• Katehin, koji aktivira gen za sagorijevanje masnoća u ćelijama sala na stomaku. Prema istraživanju Univerziteta Tufts, redovan unos katehina povećava gubitak sala na stomaku za 77 odsto.

• Velike količine kvercetina, koji smanjuje rizik od alergija.

• Gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.


11 razloga da navalite na borovnice

ZDRAV IMUNI SISTEM: Istraživanje je pokazalo da borovnice u sebi sadrže najviše antioksidanata od svih svježih voćki koje su do sada testirane. Antioksidanti pomažu imunom sistemu tako što neutrališu slobodne radikale koji ulaze u tijelo preko pesticida ili dima. Većina antioksidantne moći koju borovnice imaju potiče od pigmenta koji im daje tamno plavu boju.

STIMULACIJA MOZGA: Užina od svježih borovnica može vam pomoći da vam mozak radi snažnije i da razmišljate brže i kreativnije. Jedna studija ukazuje i na to da borovnice usporavaju efekte starenja na memoriju.

OŽIVLJAVANJE KOŽE: Ako napravite masku od 2 kašičice borovnica, 2 šolje braon šećera i 3 kašike limunovog soka, vaše lice će živnuti jer će šećer otkloniti osušene djelove kože, limun će joj dati sjaj, a antioksidanti iz borovnica pobrinuće se za njenu mekoću.

DOBAR VID: Dvije porcije borovnica na dan smanjuju rizik od gubitka vida usljed starenja za čak 38 odsto.

ZDRAVO SRCE: Pet ili više porcija borovnica nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara, posebno kod žena.

NIŽI ŠEĆER: Borovnice imaju niske glikemijske indekse, pa imaju pozitivan efekat na regulaciju šećera u krvi, pogotovo kod osoba koje već boluju od dijabetesa. Pet porcija borovnica svakoga dana dovešće do značajnog poboljšanja nakon dva mjeseca.

PREVENTIVA PROTIV RAKA: Antocijan koji borovnici daje tamnu boju napada ćelije raka, a može uticati i na smanjenje intenziteta rasta već postojećeg tumora. Dovoljno je da svakoga dana pojedete parče pite sa borovnicama ili pola šolje ovog bobičastog voća.

POMOĆ BEŠICI: Borovnice, kao i brusnice sadrže komponentu koja pomaže zidu bešike da se izbori sa bakterijama i infekcijama urinarnog trakta.

UMANJIVANJE SALA NA STOMAKU: Polifenoli koji se nalaze u borovnicama utiču na razbijanje ćelija masti, što se posebno odražava na salo oko stomaka. Ovo voće sadrži i veoma malo kalorija, oko 110 po činiji, pa zato može da bude odlična poslastica ako pokušavate da skinete kilažu.

POMOĆ KOD ZATVORA: Jedna porcija borovnica sadrži oko 4 grama vlakana, što je oko 14 odsto preporučene dnevne doze. Borovnice pomažu hidrataciji crijevnog trakta, što je vrlo bitno za njegovo normalno funkcionisanje.

ZDRAVLJE KOSTIJU: Borovnice sadrže veliku dozu mangana, koji igra važnu ulogu u razvoju kostiju. Ukoliko vaše dijete voli borovnice, neka ih jede kad god želi jer će tako razviti značajno gušću koštanu masu od svojih vršnjaka.





zenasamja.me/zenablic.rs