ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

02-11-2019

Crnogorski umjetnici zainteresovali publiku u Parizu

Đurašković istakla da je predstavljanje crnogorskih umjetnika Dragana Karadžića, Nataše Đurović, Biljane Keković i Vasa Nikčevića, velika stvar za našu državu, Budvu, a samim tim i za Modernu galeriju "Jovo Ivanović".

Crna Gora je ove godine bila predstavljena kao specijalni gost na izložbi u Parizu, u Salonu "Nove Realnosti" koja je otvorena 19. oktobra. Na izložbi u Salonu "Nove Realnosti" predstavljeni su radovi četiri umjetnika iz Crne Gore koja se bave apstraktnom umjetnošću, a prema izboru direktorice JU "Muzeji i galerije Budve" mr Lucije Đurašković, koju je predsjednik Salona, Olivier di Pizio, pozvao da bude njihov selektor.

Na izložbi u Salonu „Nove Realnosti“ predstavljeni su radovi četiri umjetnika iz Crne Gore koja se bave apstraktnom umjetnošću, a prema izboru direktorice JU "Muzeji i galerije Budve" mr Lucije Đurašković, koju je predsjednik Salona, Olivier di Pizio, pozvao da bude njihov selektor.

Crna Gora se tako prvi put našla na ovom značajnom tradicionalnom Salonu koji postoji 73 godine, a u čije začetke su utkani vjesnici i velikani apstraktne umjetnosti kao što su Kandinski, Mondrijan, Maljevič i drugi.

Đurašković je istakla da je predstavljanje crnogorskih umjetnika Dragana Karadžića, Nataše Đurović, Biljane Keković i Vasa Nikčevića, velika stvar za našu državu, Budvu, a samim tim i za Modernu galeriju "Jovo Ivanović", "U smislu daljeg otvaranja naše zemlje prema Evropskim centrima posredstvom kulturne saradnje, ali i zato što su djela crnogorskih umjetnika izazvala određeno, malo veće interesovanje brojnih posjetilaca Salona”.

Izložbi je prisustvovao i Ambasador Crne Gore u Francuskoj Ivan Ivanišević koji je pokazao veliko zadovoljstvo prijemom crnogorskih predstavnika, kao i djelima kojima se predstavila Crna Gora.

“Radovi naših umjetnika su, takođe, predstavljeni i u ovogodišnjem katalogu - publikaciji Salona "Nove Realnosti". Veliku zahvalnost JU "Muzeji i galerije Budve" duguje umjetniku dr Miliji Beliću, članu komiteta Salona, koji je bitno zaslužan za ostvarenu saradnju između Crne Gore i Francuske odnosno između Salona "Nove Realnosti" i budvanske Moderne galerije "Jovo Ivanović", navodi se u saopštenju JU "Muzeji i galerije Budve".

Salon "Nove Realnosti" imao je izložbu u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u julu 2019. godine. Učešće na izložbi u Parizu realizovano je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Budva, kao i uz podršku Ambasade Crne Gore u Francuskoj.Izvor: Vijesti.me
Reklame