ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

29-03-2020

Čivava- najmanji pas na svijetu

Čivave su najmanji psi na svijetu, ali nemojte da vas njihova veličina zavara, jer se iza tog sićušnog tijela krije veliki karakter i vatreni temperament. Ovi psi potpuno su spremni i sposobni da učestvuju u sportskim takmičenjima za pse, kao što su agiliti ili vježbe poslušnosti.

Foto: teacupdogdaily.com

Ostvaruju čvrstu vezu sa vlasnikom, a stručnjaci ih svrstavaju među 10 najboljih pasa čuvara. Zahtijevaju minimum četnjaka i vježbanja.

Porijeklo

Porijeklo mnogih rasa do dan danas nije jasno utvrđeno, a tako je i sa čivavama o kojima se pominju dvije teorije. Po prvoj, ovaj pas vuče porijeklo iz Centralne i Južne Amerike gdje su nastali od lokalnih tečiči pasa, još u civilizaciji Tolteka. Kada su Asteci osvojili Tolteke, prisvojili su njihove pse za koje su vjerovali da imaju mistične iscjeliteljske moći, da mogu da vide budućnost i da duše preminulih ljudi vode u podzemni svijet.

Druga teorija kaže da su male bezdlake pse iz Kine u Meksiko doveli španski trgovci i da su ukrštanjem sa lokalnim psima nastale čivave. Bez obzira na to koja teorija je tačna, kratkodlaka čivava za koju mi danas znamo je otkrivena 1850. godine u meksičkoj državi Čivava po kojoj je rasa i dobila ime. Rasa je na izložbama počela da se prikazuje 1890. godine, a zvanično je priznata 1904. od strane Američkog kinološkog kluba. Dugodlaka sorta je najvjerovatnije nastala ukrštanjem sa pekinezerima. Populranost rase raste tridesetih i četrdesetih godina 20. vijeka, a i danas je čivava jedan od najčešćih kućnih ljubimaca.

Tjelesne karakteristike

Čivava spada u male odnosno patuljaste rase pasa. Sve boje dlake su dozvoljene kao i varijacije, a najčešće je to smeđa, crvena, bijela, čokolada, braon i crna nijansa. Posebno su interesantni tufnasti dezeni. Standard na izložbama je isti i za kratkodlake i za dugodlake primjerke. Nos im je kratak i špicast, uglavnom crne boje. Uši su velike i razmaknute i najčešće stoje pod uglom od 45 stepeni, sem kada je pas na oprezu, tada su uspravne. Tijelo je kompaktno, valjkasto i ponosnog držanja. Rep je umjereno dugačak, uvijen iznad leđa ili sa strane.

Najmanji pas na svijetu po standardu teži između 1,5-3kg, dok visina u grebenu nije precizno određena. Poželjna visina je između 15-23cm, mada ima primjeraka koji prerastu, ali mogu da učestvoju na izložbama pod uslovom da nemaju više od 3 kg.

Temperament

Čivave su smjeli i samouvjereni psi, često ih porede sa terijerima. Po prirodi su oprezni i sumnjičavi prema strancima, pa su odlični čuvari domaćinstva. Najčešće se vezuju samo za jednu osobu i treba im dosta vremena da prihvate nove ljude u svom okruženju. Potrebna im je rana socijalizacija da kasnije ne bi ispoljile negativno ponašanje. Što više ljudi, pasa, prizora, zvukova i iskustava to će pas kasnije biti stabilniji. Ne preporučuju se porodici sa djecom mlađom od 8 godina, jer loše podnose grublje dječije igre i nisu strpljive. Ne slažu se najbolje sa drugim rasama, mada uživaju u društvu drugih čivava. Vole da imaju mjesto u stanu rezervisano samo za njih. Često prave "jazbinu" u dnu kreveta ili se uvuku između jastuka, ćebadi ili garderobe tražeći mir i sigurnost kada žele da spavaju i odmaraju.

Njega i zdravlje

Uprkos maloj veličini čivave su iznenađujuće energične. Vole da trče po dvorištu i da se igraju. Svakodnevna fizička aktivnost, vježbe i obuka se podrazumijevaju. Uživaju u dugim šetnjama i trčanju, ali ne znaju kad je dosta pa je na vlasniku da odredi trajanje igre, naročito u vrelim danima. Koliko god da uživaju napolju, čivave su psi za stan. Dresura i osnove poslušnosti se preporučuju, a najvažnije je da vlasnik pasa ne posmatra i ne tretira kao igračku. I najmanji pas na svijetu mora da nauči pravila "čopora" jer u suprotnom može postati razmažen, neposlušan, pa čak i agresivan. Trenirajte čivavu isključivo pozitivnim tehnikama uz pomoć hrane, pohvale i igre i videćete da će ubrzo naučiti sve što želite.

Njega dlake kod kratkodlakih primeraka je minimalna, a kod dugodlakih neophodno je četkanje 2-3 puta nedjeljno. Čivave nemaju čestih zdravstvenih problema, ali redovna vakcinacija i preventivne posjete veterinaru su potrebne i poboljšaće kvalitet njihovog života. Neke od bolesti koje se mogu ispoljiti su hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi), "suvo oko", plućna stenoza ili iščašenje koljena.

Pored toga što su čivave najmanji psi na svijetu, poznati su i po svojoj dugovječnosti. Životni vijek im je između 15 i 18 godina, a često žive i do 20.

Izvor: njuska.com