ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

15-02-2019

CDPR uljepšava Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Kotoru

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) će ove godine pomoći uljepšavanje Dječjeg odjeljenja Opšte bolnice u Kotoru.

U saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja – Odsjek za grafiku CDPR će, kako je saopšteno, opremiti Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Kotoru grafikama i crtežima studenata profesorice Marije Kapisode i studenata FLU sa Cetinja – Odsjek za grafiku.

“Tako zahvaljujući studentima grafike i crteži uz svesrdnu pomoć Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) oko njihovog opremanja, krase sve dječje, ljekarske i sestrinske sobe, kao i ambulante Dječjeg odjeljenja Opšte bolnice u Kotoru i djeci svakako čine boravak mnogo prijatnijim za vrijeme nadamo se uspješnog liječenja i oporavka”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju iz CDPR-a prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacije roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC), oko 250.000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se 90.000 ne uspije izboriti sa bolešću dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju.

IZ CDPR-a ističu da je karcinom drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina.

Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu. Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju.

Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od karcinoma (ICCCPO) osnovana je prije dvadesetpet godina, tj. maja 1994. godine u Valensiji – Španija i okuplja udruženja porodica djece oboljele od karcinoma iz preko šezdeset zemalja.

Iz CDPR-a napominju da je cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama.

Na sreću, dodaju, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto i do 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemoterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece.

Cilj je i da se kod drugih još težih oboljenja, preživljavanje produži takođe na više od pet godina.

Iz CDPR navode da je najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja. Simptomi tog oboljenja su, kako navode, brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno.

“Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga, buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako veoma uspješna preventiva”, zaključuje se u saopštenju.