ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

22-11-2019

Carević: Budva postaje grad za sve nas

Danas Budva proslavlja jedan od najvećih datuma u istoriji grada Budve, grada čija se istorija mjeri hiljadama godina. U toj istoriji od dva i po milenijuma, 22. novembar 1944. godine upisan je zlatnim slovima – slovima najvažnije i najskuplje riječi: SLOBODA, kazao je pozdravnom govoru na Svečanoj sjednici, predjsednik Opštine Budva, Marko Carević.

"Sloboda je ispisana na najslavnijim stranicama istorije Budve i njene okoline: od starih paštrovskih preveleđa, Grbaljskog zakonika, srednjovjekovnog Statuta Budve, borbe za slobodu od stranih zavojevača, dobrovoljaca iz budvanskih krajeva u Prvom svjetskom ratu, oslobođenja Budve na Mitrovdan 1918. godine.
Vrijednosti 22. novembra su univerzalne i neprolazne. Hrabrost i slava naših boraca zadivila je cijeli civilizovani svijet, a principi borbe za slobodu ugrađeni su u temelje ovog antičkog grada, ali i u srca svih nas, njihovih potomaka. Svima onima koji su vođeni ustaničkom vatrom i rekli NE fašizmu i okupatoru, dugujemo veliku zahvalnost i istrajnost na vrijednostima koje su stavili u temelje našeg grada i cijelog savremenog svijeta", istakao je Carević.

Svaki grad, svaka lokalna samouprava, kako je dodao, počiva na tri stuba: infrastruktura, kultura i finansije, a temelj ta tri stuba ono bez čega grad nije grad jesu ljudi.

"Ova četiri elementa su bili i ostali moj orjentir u upravljanju gradom", naglasio je on, dodajući da je, prije nego su preuzeli vlast, Opština Budva bila u finansijskim dugovima, neefikasna i netransparentna.

"Nakon što smo preuzeli odgovornost za upravljanje gradom, konsolidovali smo javne finansije i vratili gotovo 30 miliona duga koji smo naslijedili. Finansijka konsolidacija koju smo postigli značila je i prekid prakse da se zaposlenima u lokalnoj upravi ne isplaćuju zarade i doprinosi. Sada, svakog prvog u mjesecu, svakom zaposlenom redovno isplaćujemo zaradu, redovno podmirijumeo zaostali poreski dug i preko toga ostvarujemo suficit u budžetu. Javne finansije Opštine Budva su u ovom trenutku stabilne kao i funkcionisanje lokalne uprave. I ove godine, ostvarili smo pozitivan rebalans budžeta, što dodatno potvrđuje da radimo odgovorno, savjesno i pošteno. Ono što nas posebno čini ponosnim na sve što smo uradili u proteklom periodu jeste to što iza nas ne stoje afere već konkretni rezultati rada u korist naših građana", kazao je Carević.

On je podsjetio, da je tokom 2019. godine sanirano i izgrađeno 15 kilometara saobraćajne mreže, a ukupna vrijednost ovih investicija predstavlja rekord u poslednjih 10 godina. Pritom, kako je dodao, vodilo se računa da se urade saobraćajnice van centra Budve i da se grad ravnomjero razvija.

"Pored sanacije, ove godine su rađeni putevi sa kompletnom infratsrukturom, čime smo postavili standarde u budućem radu. Ove godine izgradili smo najdužu saobraćajnicu u Budvi u protekloj deceniji i to u Blizikućama, u dužini od 3,5 kilometra sa kompletnom infrastrukturom. Kao predsjedniku Opštine posebno mi je važno da lokalna samouprava učini sve da se stanovnici periferije grada ne osjete zapostavljenim i da kvalitet njihovog života ne zaostaje za kvalitetom života u centralnom dijelu opštine, zbog čega je ravnomjerni razvoj jedan od prioritetnih ciljeva u našem radu", naglasio je Carević.

On je istakao i da su ulaganja u ustanove neophodna za kvalitetan život naših građana, te da zbog toga značajna sredstva ulaži u obrazovne i zdravstvene ustanove.

"Tamo gdje je centralna vlast zakazala, pokazali smo se odgovorni pred građanima Budve i djelovali i radili i na mjestima gdje prestaje nadležnost lokalne samouprave. Renovirali smo školsku salu u Petrovcu i započeli smo rekonstrukciju kompletnog pedijatrijskog odeljenja u Domu zdravlja. I u narednoj godini ćemo za obrazovanje i zdravstvo uložiti višetruko veća sredstva.
Opština Budva je danas jedna od rijetkih lokalnih samouprava koja može da se pohvali da je svim osnovcima obezbijedila pravo na besplatne udžbenike, svim učenicima osnovnih i srednjih škola pravo na besplatan đački prevoz i pravo na besplatno bavljenje sportom u opštinskim klubovima. Naša vizija je ulaganje u naše najmlađe i svakim danom se trudimo da našoj omladini obezbijedimo najbolje uslove", naveo je on, ističući da posebnu pažnju posvećuju starijim sugrađanima.

"Mo smo prva opština u Crnoj Gori koja je osmislila i sprovodi projekat Super senior kartica za naše penzionere kojima smo omogućili popust u preko 50 prodajnih i uslužnih objekata. Pored toga, za naše starije sugrađane obezbijedili smo i besplatan prevoz na teritoriji naše opštine. To je samo mali znak zahvalnosti za sve što su uradili za ovu opštinu i sve nas i ubuduće ćemo nastaviti u tom pravcu", kazao je Carević, dodajući da ih pored navedenog čeka još puno posla!

Sekretarijat za investicije opštine Budva, kako je kazao, u ovom trenutku ima ugovorene projekte u vrijednosti od 5 miliona eura, dodajući da jednako kao bez infrastrukture i života nema bez kulture.

"Kultura je naša tradicija i duhovnost, ali i naša budućnost. Tomo i Stana Luketić, veliki budvanski dobrotvori, ostavili su zemljište u centru grada za izgradnju biblioteke i školovanje budvanske i paštrovske omladine. Spletom istorijskih okolnosti, njihova zaklada ostala je bez ovog zemljišta, koje je, nakon niza pravnih sporova, pripalo opštini Budva. Opština će, pod našom upravom, ispuniti njihov zavjet i odužiti se ovim humanim ljudima, gradeći objekat u skladu sa njihovom željom", naglasi je Carević.

Plan je da se na ovom lokalitetu, u samom centru grada, izgradi moderni i multifinkcionalni Kulturni Centar u kom će se nalaziti biblioteka, galerija, multimedijalna sala i razni sadržaji za kulturu. Idejno rješenje je već urađeno, i po dobijanju saglasnosti od strane ministarstva, naredne godine može započeti izgradnju ovog, jednog od najznačajnijih projekata u istoriji Budve.

"I na kraju, ili bolje reći na početku, ljudi. Najveći kapital svakog grada, svake države. Ulažemo u obrazovanje i usavršavanje naših učenika i studenata, vjerujući da u Budvi sjutra mogu planirati budućnost. Finansiranjem sportskih klubova ulažemo u mlade i njihov pravilni psihofizički razvoj. Otvorili smo Dnevni centar koji je konačno i počeo sa radom i primio prve polaznike, djecu sa smetnjama u razvoju kojima smo dužni bolje uslove za život. U sledećoj godini, opremićemo dodatni prostor u Dnevnom centru za boravak lica starijih od 27 godina, koji će po prvi put dobiti adekvatne uslove za boravak. Time dokazujemo da Budva postaje grad za sve nas", poručio je Carević.