ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

21-02-2017

Budva domaćin trećeg izdanja Adriatic Sea Foruma

Dana 27. i 28. aprila, Budva će biti domaćin trećeg izdanja Adriatic Sea Foruma - krstarenje, trajekti, jedrilice, jahte i brodovi, sve te teme biće na putujućoj međunarodnoj manifestaciji u organizaciji Risposte Turismo.

Očekuje se više od 200 učesnika koji će prisustvovati dvodnevnoj prilici za raspravu, poslovno umrežavanje i detaljno proučavanje, forum koji je postao događaj-mjerilo za sve igrače koji se bave krstarenjima, trajektnim i nautičkim sektorom, a koji djeluju na području Jadrana.

Događaj nudi priliku za zainteresovane da razgovaraju o budućem razvoju Jadrana, čime operaterima daju mogućnost da igraju ulogu u procesu unapređenja pomenutog područja, te pomognu raznim akterima da shvate dobrobiti i prednosti koje se mogu dobiti od njega.

Takođe, pruža priliku za razmjenu ideja i znanja, omogućuje razvoj novih zajedničkih projekata i strategija u stvaranju mogućnosti za sve one koji se bave krstarenjima, trajektnim ili nautičkim sektorom, a koji djeluju na području Jadrana te omogućuava da se sretnu jedni s drugima.

Ukratko, to su glavni ciljevi Adriatic Sea Foruma – sektor krstarenja, trajektni, jedriličarski i brodski sektor, sve na međunarodnom putujućem događaju u organizaciji Risposte Turismo - istraživačke i konsalting kompanije u turističkoj makro-industriji – koji je zakazan za četvrtak 27. i petak 28. aprila u Budvi u hotelu Splendid Conference & Spa Resort, najvećem kongresnom centru u Crnoj Gori.

Od 2013. godine, događaj je mjerilo za pomorski turizam na Jadranu, područje koje svake godine obradi oko 5 miliona putnika koji ga posjete na kružnim putovanjima, kao i 17 miliona putnika na trajektima u više od 40 luka, a što se tiče nautičke industrije, obala Jadrana nudi više od 300 marina sa sobama za ukupno oko 80.000 brodova.

Sada u svom trećem izdanju, a nastavljajući se na uspjeh prethodna dva, održana u Trstu (2013.) i u Dubrovniku (2015.), u kojima je učestvovalo ukupno više od 500 delegata, te gotovo 100 međunarodnih govornika, Adriatic Sea Forum se ove godine organizuje u partnerstvu s Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i JP Morsko dobro.

Sastanak je osmišljen kako bi pružio priliku za dijalog, umrežavanje i studije, uključujući sve one koji rade u sektoru kojem je ovaj događaj posvećen, od turoperatora i putničkih agenata, brodograditelja, pomorskih agenata, radnika lučkih i aerodromskih terminala, kao i marina i luka za čamce, nautičke čarter kompanije, brodogradilišta, državnu upravu i lokalne turističke promocijske konzorcije.

Struktura foruma uključuje plenarne i paralelne rasprave posvećene glavnim pitanjima na području pomorskog turizma, kao i poglede u dubinu na određena pitanja od interesa, koji se smjenjuju sa uvodnim izlaganjima i prezentacijama stručnih govornika iz oblasti kojom se forum bavi.

Glavne teme o kojima će se raspravljati na tri službena jezika događaja (engleski, crnogorski i italijanski) biće promocija Jadrana kao jedinstvene turističke destinacije ("Zajedničko suočavanje s Jadranskim izazovom"), sadašnjosti i budućnosti pomorskog turizma i potencijal Crne Gore, trajektni saobraćaj kao sredstvo za istraživanje unutarašnjosti zemlje, izgledi za razvoj nautičke industrije, cruise itinereri u jadranskoj regiji i upravljanje destinacijama koje vrše prihvat cruisera.

Događaj - jedini koji objedinjuje sve oblike pomorskog turizma na Jadranu - takođe će omogućiti svima koji pohađaju da steknu informacije o evropskim programima posvećenim tom području, uključujući i Interreg MED i Adrion i programima prekogranične saradnje Italija- Hrvatska i Italija-Albanija i Crna Gora.

Učesnici će se takođe radovati novom izdanju časopisa Adriatic Sea Tourism Report, istraživanje koje je sproveo Risposte Turismo, koji sada već pet godina nudi analizu tokova, dimenzija, prirode i pravaca turističkih kretanja na jadranskom području u pogledu krstarenja, trajektnog i nautičkog sektora, a u sedam zemalja koje imaju izlaz na Jadran.

Mladi će takođe igrati ulogu u forumu, sa Alumni @ ASF, projektu koji omogućava za 50 studenata ili skorijih diplomaca mlađih od 30 godina sa univerziteta i magistarskih programa iz zemalja koje su s obije strane Jadrana, da učestvuju u događaju te da slijede postupak i stupe u kontakt s prisutnim operaterima.

Kako se prijaviti na forum, pogledajte na www.adriaticseaforum.com. Novosti će biti objavljene na Twitter i LinkedIn nalozima foruma.

Risposte Turismo je kompanija za istraživanje i konsalting u službi turističke makro-industrije koja djeluje već više od 15 godina na evropskom nivou.

Osnovana i vođena od strane Francesco di Cesare, Risposte Turismo se bavi pitanjima pomorskog turizma i srodnim pitanjima već dugi niz godina, te je jedna od vodećih istraživačkih i konsultantskih kompanija u ovom sektoru turizma.

Od 2011. godine, kompanija organizujei Italian Cruise Day, događaj koji je postao mjerilo za italijanski sektor za krstarenja, i to u svom sedmom izdanju ove godine (zakazan je za 6. novembar u Palermu), od 2013. organizuje Adriatic Sea Forum - krstarenje, trajekti, jedrilice i jahte, a od 2016. godine, i Shopping Tourism. Il forum italiano, je prva manifestacija posvećena fenomenu šoping turizma u Italiji.