ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

06-01-2020

Božićne cimet zvjezdice

Postoje ukusi i mirisi koje pamtimo iz djetinjstva, i vezujemo ih za zimsku sezonu. Da li je vama cimet jedan od tih asocijacija na idiličnu zimsku ušuškanost?


Foto: Ilustracija

Sjetite se hrskavih, toplih keksića iz rerne, u obliku polumjeseca ili zvjezdica i čarolija može da počne. Potrebno je malo mašte, ljubavi, te dobar recept koji vam donosimo danas, i oduševljenje ukućana neće izostati. Za tili čas dom će biti ispunjen najljepšim aromama, a pod nepcima će krckati puter tijesto preliveno bijelom glazurom.

Sastojci za 20 keksića:

175 g otopljenog putera, 25 g cimeta u prahu, 125 g šećera u prahu, jedno jaje, 50 g samljevenog badema, 50 g samljevenog lješnika, 250 g brašna, i modla u obliku zvijezde.

Za glazuru:

200 g šećera u prahu, 30 g bjelanaca, nekoliko kapi limunovog soka.

Priprema:

Za početak u posudu sipajte puter, cimet, šećer u prahu, jaje, samljeven lješnik i badem, pa počnite lagano da mutite. Kada dobijete ujednačenu smjesu, dodajte brašno, pa nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine. Od tijesta oblikujte lopticu, pa je rasklagijajte između dva papira za pečenje na koje ste predhodno posuli malo šećera u prahu. Debljina tijesta treba da bude oko jedan cm, a zatim ga odložite u frižider, da odstoji sat vremena.

Dok čekate, pripremite bijelu glazuru, tako što ćete umutiti šećer u prahu, bjelance i tri do četiri kapi limunog soka. Smjesa treba da bude penasta, ni previše tečna, a ni gusta. Izvadite tijesto iz frižidera, premažite ga glazurom, i lijepo izravnjajte.

Prije nego što modlom oblikujete zvejzdice, zagrijte rernu na 180℃. Zvjezdice poređajte na pleh obložen nelepljivim papirom za pečenje, pa ih pecite 20 minuta. Čim primjetite da glazura mijenja boju, izvadite pleh i stavite kolačiće da se ohlade.


Foto: ilustracija/citymagazine

Tijesto može biti zahtjevno za oblikovanje modlom, pa ga možete iseći na trougliće širine tri cm.























Izvor: citymagazine.rs