ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

31-03-2020

Bankama se privremeno zabranjuje isplata dividende akcionarima

Savjet Centralne banke Crne Gore donio je odluku o izmjeni i dopunama Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog koronavirusa na finansijski sistem, a prvom mjerom bankama se privremeno zabranjuje isplata dividende akcionarima, osim isplate u obliku akcija banke.

“Dakle, dozvoljena je raspodjela dividende jedino na način da se ona transformiše u akcijski kapital. Time će se povećati nivo kapitalizovanosti crnogorskog bankarskog sistema i obezbijediti da bude potpuno spreman za potencijalne izazove”, objašnjavaju u CBCG.

Drugom mjerom se dozvoljava bankama da, kroz odobravanje kredita ili na drugi način, povećaju izloženost prema jednom licu, odnosno grupi povezanih lica preko propisanih limita izloženosti (25 odsto sopstvenih sredstava banke), uz prethodno odobrenje Centralne banke.

“Banka je u obavezi da, uz zahtjev za izdavanje ovog odobrenja, dostavi Centralnoj banci informaciju o razlozima za povećanje izloženosti, sa iznosom prekoračenja i rokom u kojem će banka svesti tu izloženost u prethodno propisane okvire. Na ovaj način se olakšava pribavljanje dodatnih finansijskih sredstava dijelu korisnika kredita koji su pogođeni aktuelnom krizom i daje se podsticaj nastavku njihovog poslovanja”, ističu u CBCG.

Naglašavaju da je riječ o mjerama privremenog karaktera, čija će dužina trajanja zavisiti od daljeg razvoja situacije i finansijskog stanja banaka, koje se pojačano i na dnevnom nivou prati.

U CBCG ističu da je u ovom trenutku velika prednost činjenica da je bankarski sistem u Crnoj Gori visoko likvidan, te je sposoban da pruži potrebnu kreditnu podršku građanima i privredi.

“Ukoliko kriza potraje i ukaže se potreba “upumpavanja“ nove likvidnosti, CBCG raspolaže sredstvima koja mogu biti iskorišćena za tu namjenu”, poručuju u CBCG.

Izvor: CDM