ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

17-08-2017

Apel volonterima da pomognu u gašenju požara

Situacija na području Lovćena izuzetno je složena, a postoji mogućnost da se danas, u zavisnosti od vremenskih uslova, ponovo pogorša, ocijenjeno je na sjednici Opštinskog štaba za krizne situacije.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović sinoć je sazvao hitnu sjednicu Opštinskog štaba na Ivanovim koritima na kojem su definisane hitne mjere i aktivnosti u cilju lokalizovanja požara u Nacionalnom parku Lovćen.

U srijedu je bio ugrožen Bostur a zahvaćena je i šuma prema Ivanovim koritima. Vatrena stihija prijeti da ugrozi Njegošev Mauzolej, turističke objekte - Odmaralište Lovćen-Bečići, Avanturistički park, bungalove NP Lovćen, kao i kuće mještana.

"Iz Opštinskog štaba je saopšteno da su angažovani svi resursi – ljudski i materijalni, kako bi se na najefikasniji način u ovom trenutku lokalizovali i ugasili požari na teritoriji Lovćena", kaže se u saopštenju.

Opštinski štab je uputio apel svim građanima i organizacijama da pomognu u gašenju požara, kako bi se odbranila kulturna i prirodna dobra NP Lovćen.

Svi dobrovoljci koji žele i mogu da pomognu potrebno je da se jave na broj telefona 041 123, dok je okupljanje volontera zakazano za danas u deset sati na Ivanovim koritima.


Opštinski štab obavještava sve građane i volontere koji žele da na dobrovoljnoj osnovi pomognu u gašenju požara, da moraju biti svjesni visokog rizika od opasnosti i da, ukolikio se odluče da dođu na opožareno područje, moraju biti adekvatno obučeni i obuveni. "O sigurnosti volontera vodiće računa pripadnici Službe zaštite Prijestonice i Vojske Crne Gore".

Sve vatrogasne ekipe cetinjske Službe zaštite su danonoćno na terenu i daju sve da se požari lokalizuju.

"Njima pomažu pripadnici Službe zaštite Nacionalnog parka, Vojske i MUP-a Crne Gore, a u gašenju požara na Lovćenu učestvuju i avioni i helikopterska jedinica MUP-a, kao i vatrogasne ekipe iz Budve i Podgorice. Na Lovćenu su došle vatrogasne ekipe iz Kotora i Danilovgrada, dok će u četvrtak pomoći i ekipe iz Nikšića", kaže se u saopštenju iz cetinjske Prijestonice..

Gradonačelnik Aleksandar Bogdanović je ponovo istakao hrabrost i požrtvovanje svih koji učestvuju u gašenju i zahvalio se državnim organima koji u ovim teškim trenucima pružaju svestranu pomoć Prijestonici, kako bi se suzbili požari koji bukte više od mjesec.

"Posebno je istakao požrtvovanje pripadnika Službe zaštite Prijestonice, a zahvalio se i pripadnicima MUP-a, Vojske Crne Gore, službenicima NP Lovćen, vatrogascima iz okolnih gradova i svim građanima koji učestvuju u akcijama gašenja", kaže se u saopštenju.

U akciji gašenja požara od danas će učestvovati i svi zaposleni u službama zaštite ostalih nacionalnih parkova u Crnoj Gori.