ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

19-01-2017

8 razloga zbog kojih treba da pojedete bar jednu jabuku na dan

Smanjuje holesterol
Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, neka od njih u obliku pektina, vrste rastvorljivih vlakana povezanih sa niskim nivoom lošeg holesterola.

Zasićuje
Zbog činjenice da je bogata vlaknima, ova voćka ima sposobnost da brzo zasiti, i to sa vrlo malo kalorija - oko 95 u jabuci srednje veličine.

Održavaju vas vitkim
Jedan sastojak kore jabuke jeste urzolična kiselina, koja se, na osnovu nedavnih istraživanjim, povezuje sa smanjenim rizikom od gojaznosti.

Olakšava probleme sa disanjem
Pet ili više jabuka nedeljno dovodi do bolje funkcije pluća, najvjerovatnije zbog antioksidanta nazvanog kvercetin (bioflavonoid).
Posle istraživanja iz 2007. godine došlo se do zaključka da žene koje jedu dosta jabuka rjeđe rađaju djecu koja će imati probleme sa astmom.

Protiv prehlade
Iako se ne mogu porediti sa pomorandžama, jabuke se smatraju dobrim izvorom vitamina C koji je koristan za imuni sistem, sa preko osam miligrama po jabuci srednje veličine, što iznosi otprilike 14 procenata dnevnih potreba za ovim važnim vitaminom.

Protiv tumora
Francuski naučnici su 2004. godine otkrili da hemikalije u jabuci pomažu u sprečavanju raka crijeva. Tri godine kasnije, pronađeni su dodatni sastojci, triterpenoidi, koji se, čini se, bore protiv raka jetre, crijeva i dojke.

Smanjuje rizik od dijabetesa
U radu objavljenom u Američkom žurnalu kliničke ishrane navodi se da su jabuke, kao kruške i borovnice, povezane sa smanjenjem rizika od razvijanja dijabetesa tipa dva, zbog jedne vrste antioksidanata, antocijanina, koji su takođe odgovorni za crvenu, ljubičastu ili plavu boju kod voća i povrća.

Poboljšava rad mozga
Jabuka se vezuje i za proizvodnju acetilholina koji održava veze između nervnih ćelija, tako da jabuke poboljšavaju memoriju, i smanjuju mogućnost nastanka Alchajmera.

Šta ako u žurbi zaboravite da operete jabuku?
Stručnjaci preporučuju da vrlo vodite računa, zato što jabuke zauzimaju prvo mjesto na listi “Dvanaest žigosanih”, na kojoj se nalazi voće i povrće sa najvišim sadržajem pesticida.